În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour.
La îndemnul WWF, organizația care a inițiat mișcarea Earth Hour în anul 2007, peste 7000 de oraşe din peste 152 de țări au stins lumina de Earth Hour în 2013, răspândind un mesaj puternic privind impactul negativ pe care viața noastră de zi cu zi îl are asupra planetei și asupra resurselor naturale.
Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour), în care oamenii de pretutindeni sunt îndemnați de fiecare dată nu numai să stingă lumina, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi. Ceea ce trebuie sa invatam este ca fiecare gest conteaza si acesta nu ne saraceste neaparat viata. Daca stingem lumina cand iesim dintr-o camera (chiar daca planuim sa ne intoarcem acolo in cinci minute) daca scoatem din priza televizorul, radioul si computerul atunci cand nu le folosim (in loc sa le lasam in „stand-by”), daca folosim becuri mai eficiente energetic - toate aceste lucruri conteaza si aduc o mica contributie la reducere incalzirii globale. Acesta este mesajul Earth Hour.
Obiective principale:
- Obiectivul principal al acestei acțiuni a fost simbolizarea importanței reducerii consumului de energie și promovarea principiului 3R (Reduce. Reciclare. Reutilizarea) în rândul cetățenilor
- Earth Hour cere ca fiecare să fie responsabil si să facă modificări de comportament, pentru a facilita dezvoltarea durabila
- Efectul general este de a stabili (și încuraja pe alții să se alăture), o comunitate globală inter-conectată implicate în dialogul și schimbul de resurse care generează soluții reale la probleme de mediu
- Creșterea gradului de conștientizare a problemelor legate de schimbările climatice (obiectivul sau inițială), reprezinta mai mult decât a stinge luminile timp de o oră, o dată pe an.
Este vorba despre constiinta pentru mediu, oferind oamenilor o voce cu privire la viitorul planetei noastre și lucrează împreună pentru a crea un viitor durabil prin emisii reduse de carbon pentru planeta noastră.
Rezultate:
Coordonator judetean incepand cu anul 2012 al evenimentului ,,Ora Pamantului’’, in 2014 Satu Mare devine punctul central de pe harta acțiunilor de mediu din România, prin câștigarea Competiției pentru Capitala Earth Hour 2014.
Echipa locală de campanie, formată din 5 entități:
- Asociația de Copii și Tineri ACT 4U (coordonator)
- Primăria Municipiului Satu Mare
- Colegiul Național Ioan Slavici
- Colegiul Național Mihai Eminescu
- Colegiul Doamna Stanca
s-a remarcat prin diversitatea și coerența acțiunilor organizate și prin respectarea tematicii campaniei Earth Hour. Competiția a fost organizată la nivel național în cursul lunii martie de către WWF-România, în cadrul campaniei anuale oficiale Earth Hour (Ora Pământului), cea mai mare miscare voluntară de mediu din istorie.
Pentru a se înscrie în concurs, orașele, reprezentate de primării, ONG-uri și asociații locale, instituții de învățământ și de cultură au trebuit să formeze echipe de campanie de minim 3 – maxim 10 membri, să elaboreze și să implementeze în luna martie (Luna Earth Hour) un plan de acțiuni inspirate din tematica de mediu. La final, orașul care se remarcă prin acțiuni variate și cu impact în comunitate și cu cel mai original program pentru evenimentul final Earth Hour din 29 martie câștigă titlul de Capitală Earth Hour.
Echipa Satu Mare a dat dovadă de creativitate și dedicare, dar și de o foarte bună organizare, dat fiind faptul că au implementat un plan de 27 de acțiuni într-un timp record de 9 zile; la care s-a adăugat evenimentul final Earth Hour din 29 martie, în care au reușit să implice și reprezentanți ai altor instituții publice din municipiu. În programul lor, s-au concentrat pe acțiuni de educare și informare a comunității prin diverse activități practice și creative: de la ecologizări și plantări, la concursuri de proiecte de mediu și ateliere de confecționare de obiecte din materiale reciclate, expoziții, spectacole și prezentări.
Aceștia au realizat, de asemenea, o campanie de informare în oraș pe tema reciclării și au colectat de la cetățeni 565 kg de deșeuri de tip electrocasnice, PET-uri și hârtie.
Echipa a valorificat și oportunitatea dată de Ziua Internațională a Apei, printr-o vizită la uzina locală de apă la care au participat 50 de elevi de școală gimnazială.
Un alt punct din planul de acțiuni al echipei care a impresionat a fost realizarea, de către elevii Colegiului Ioan Slavici, a unei machete a Orașului Perfect: orașul Satu Mare în variantă ecologică, fără poluare.
Elevii au tras un semnal de alarmă și în legătură cu consumul de energie electrică, transformând o minge într-o lampă funcțională.