În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour.

La îndemnul WWF, organizația care a inițiat mișcarea Earth Hour în anul 2007, peste 7000 de oraşe din peste 152 de țări au stins lumina de Earth Hour în 2013, răspândind un mesaj puternic privind impactul negativ pe care viața noastră de zi cu zi îl are asupra planetei și asupra resurselor naturale.

Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour), în care oamenii de pretutindeni sunt îndemnați de fiecare dată nu numai să stingă lumina, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi. Ceea ce trebuie sa invatam este ca fiecare gest conteaza si acesta nu ne saraceste neaparat viata. Daca stingem lumina cand iesim dintr-o camera (chiar daca planuim sa ne intoarcem acolo in cinci minute) daca scoatem din priza televizorul, radioul si computerul atunci cand nu le folosim (in loc sa le lasam in „stand-by”), daca folosim becuri mai eficiente energetic - toate aceste lucruri conteaza si aduc o mica contributie la reducere incalzirii globale. Acesta este mesajul Earth Hour.

Obiective principale:

  • Obiectivul principal al acestei acțiuni a fost simbolizarea importanței reducerii consumului de energie și promovarea principiului 3R (Reduce. Reciclare. Reutilizarea) în rândul cetățenilor
  • Earth Hour cere ca fiecare să fie responsabil si să facă modificări de comportament, pentru a facilita dezvoltarea durabila
  • Efectul general este de a stabili (și încuraja pe alții să se alăture), o comunitate globală inter-conectată implicate în dialogul și schimbul de resurse care generează soluții reale la probleme de mediu
  • Creșterea gradului de conștientizare a problemelor legate de schimbările climatice (obiectivul sau inițială), reprezinta mai mult decât a stinge luminile timp de o oră, o dată pe an.

Este vorba despre constiinta pentru mediu, oferind oamenilor o voce cu privire la viitorul planetei noastre și lucrează împreună pentru a crea un viitor durabil prin emisii reduse de carbon pentru planeta noastră.

Rezultate:

Coordonator judetean incepand cu anul 2012 al evenimentului ,,Ora Pamantului’’, in 2014 Satu Mare devine punctul central de pe harta acțiunilor de mediu din România, prin câștigarea Competiției pentru Capitala Earth Hour 2014.

Echipa locală de campanie, formată din 5 entități:

  • Asociația de Copii și Tineri ACT 4U (coordonator)
  • Primăria Municipiului Satu Mare
  • Colegiul Național Ioan Slavici
  • Colegiul Național Mihai Eminescu
  • Colegiul Doamna Stanca

s-a remarcat prin diversitatea și coerența acțiunilor organizate și prin respectarea tematicii campaniei Earth Hour. Competiția a fost organizată la nivel național în cursul lunii martie de către WWF-România, în cadrul campaniei anuale oficiale Earth Hour (Ora Pământului), cea mai mare miscare voluntară de mediu din istorie.

Pentru a se înscrie în concurs, orașele, reprezentate de primării, ONG-uri și asociații locale, instituții de învățământ și de cultură au trebuit să formeze echipe de campanie de minim 3 – maxim 10 membri, să elaboreze și să implementeze în luna martie (Luna Earth Hour) un plan de acțiuni inspirate din tematica de mediu. La final, orașul care se remarcă prin acțiuni variate și cu impact în comunitate și cu cel mai original program pentru evenimentul final Earth Hour din 29 martie câștigă titlul de Capitală Earth Hour.

Echipa Satu Mare a dat dovadă de creativitate și dedicare, dar și de o foarte bună organizare, dat fiind faptul că au implementat un plan de 27 de acțiuni într-un timp record de 9 zile; la care s-a adăugat evenimentul final Earth Hour din 29 martie, în care au reușit să implice și reprezentanți ai altor instituții publice din municipiu. În programul lor, s-au concentrat pe acțiuni de educare și informare a comunității prin diverse activități practice și creative: de la ecologizări și plantări, la concursuri de proiecte de mediu și ateliere de confecționare de obiecte din materiale reciclate, expoziții, spectacole și prezentări.

Aceștia au realizat, de asemenea, o campanie de informare în oraș pe tema reciclării și au colectat de la cetățeni 565 kg de deșeuri de tip electrocasnice, PET-uri și hârtie.

Echipa a valorificat și oportunitatea dată de Ziua Internațională a Apei, printr-o vizită la uzina locală de apă la care au participat 50 de elevi de școală gimnazială.

Un alt punct din planul de acțiuni al echipei care a impresionat a fost realizarea, de către elevii Colegiului Ioan Slavici, a unei machete a Orașului Perfect: orașul Satu Mare în variantă ecologică, fără poluare.

Elevii au tras un semnal de alarmă și în legătură cu consumul de energie electrică, transformând o minge într-o lampă funcțională.

Este un concept ce aduce oamenii impreuna, în diferite circumstanțe fara vreo planificare in prealabil.

Este vorba despre o serie de evenimente ce au ca obiectiv principal dorinta de a oferi oamenilor buna dispozitie intr-o zi banala cand ei nici nu se asteapta.

  • Pentru că noi credem ca oamenii sunt frumosi dar se ascund in interiorul lor cu teama de a fi vazuti de toată lumea
  • Pentru ca traim stresati si impovarati de greutatile si importanta vietii
  • Pentru ca am inceput sa nu mai vedem lucruri evidente
  • Pentru ca avem nevoi si probleme pe care am renuntat sa credem ca le putem influenta

In Satu Mare, Delivering Life este adus în mod oficial de către Asociația ambasadorul ACT 4 U, care livreza în inimile oamenilor,, adevarata viata”.

Principalele obiective ale acestui proiect:

  • Seria de evenimente care au ca scop de a aduce zambete, speranță și recunoaștere a vieții in vietile monotone ale oamenilor, totuși cei mai importanți piloni ai comunității din care facem parte
  • Pentru a provoca momente memorabile
  • Pentru a aprecia oamenii care merită acest lucru pentru nici un motiv special (membrii institutii publice, care deservesc comunitate si nu numai)
  • Dezvoltarea personală a voluntarilor care iau parte din acest proiect
  • Crearea de buna dispozitie pentru oamenii obișnuiți din comunitatea locală

SkirtBike Romania îşi propune să redea femeilor curajul de a pedala în oraş şi de a se exprima în stilul lor unic şi cochet.

Mersul pe bicicletă reprezintă un mod de viaţă echilibrat, plin de naturaleţe, simplitate, feminitate şi atitudine oriunde ai merge, la serviciu, la piaţă sau în oraş cu prietenii.

Evenimentul SkirtBike a fost iniţiat de către VeloBello în anul 2010, iar Satu Mare se numara printre partnerii coordonatori zonali unui eveniment de acest gen in Romania alaturi de alte orase din tara prin intermediul Asociatiei ACT 4U.

În 2012 Skirt Bike am reușit să strângem un număr de peste 150 de participante care s-au pregătit pentru acest eveniment și am demonstrat că doamnele și domnișoarele din Satu Mare se dau pe bicicletă. Skirt Bike se desfășura concomitent în 12 orașe din țară.

Organizatorii acestui eveniment îşi propun:

  • promovarea mersului pe orice tip de bicicletă la care vor fi prezente doamne şi domişoare care vor pedala în ţinute chic
  • să încurajeze femeile să folosească bicicletele ca mod de viaţă, în transportul lor de zi cu zi şi să înţeleagă că mersul pe bicicletă nu le restricţionează în nici un fel activitatea, ele putând purta orice fel de îmbrăcăminte fără a-şi pierde feminitatea
  • promovarea și susținerea utilizării bicicletei ca mijloc de deplasare urban, ciclismul ca stil de viață, prin intermediul unor evenimente de anvergura accesibile publicului larg
  • să redea femeilor curajul de a pedala în oraș și de a se exprima în stilul lor unic și cochet.

Scopul nostru este de a crește numărul de biciclete de pe străzi prin promovarea utilizării lor în viața de zi cu zi, merge la locul de muncă, școală, cumpărături sau orice alte activități de zi cu zi.

Alte activitati ce se desfasoara:

  • Concerte
  • Handmade - atelier de biciclete tematice cu invitați din diferite domenii artistice: muzică, teatru, literatură
  • Competiție de cea mai sic biciclista
  • Concurs de fotografii de film

This is how we started Skirt Bike Parade in 2010.

Incepand cu anul 2012 participam cu organizatia ACT 4U in cadrul programului Scoala Altfel initiat de Ministerul Educatiei in care oferim un program de workshop-uri si seminarii diverse si prezen-tari deschise pe teme ecologice, si de voluntariat, dar si de antreprenoriat.

In cadrul programului ,,Scoala altfel cu ACT 4 U ‚‟‟ participa an de an 1000 de elevi din judetul Satu Mare interesati de diversitatea temelor abordate: cultura, arta, cariera, dezvoltare personala, voluntariat, ecologia, sport etc.

Obiectivul principal al acestui program il reprezinta implicarea tuturor copiilor prescolari/elevilor și a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor diverse, să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul național și să stimuleze participarea lor la acțiuni variate, în contexte nonformale

Rezultate:

Din 2012 livram traininguri, ateliere de lucru și sesiuni de informare pentru mai mult de 1000 de elevi de la licee și școli din Satu Mare, folosind instrumente non-formale, cu diverse teme de interes:

  • promovarea voluntariatului
  • metode de prevenirea consumului de droguri prin teatru forum
  • spiritul antreprenorial în rândul tinerilor
  • sesiuni de informare în domeniul prevenirii violenței în familie în rândul adolescenților
  • sesiuni de informare în prevenirea agresiunii si bullying în școli
  • ateliere pentru dezvoltarea imaginii de sine, stima de sine, încrederea în sine, vorbitul in public
  • ateliere de lucru pentru gestionarea eficientă a emoțiilor
  • consiliere și orientare în carieră
  • protecția mediului folosind principii de reciclare

Page 1 of 3

© 2012-2017 Asociatia Pentru Copii si Tineri "4 U"